Πως να επιλέξω το κατάλληλο αναπηρικό αμαξίδιο;

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι επιλογές σε αναπηρικά αμαξίδια είναι τόσες πολλές που τα προβλήματα κινητικότητας αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό. Στην αγορά διατίθενται τόσο χειροκίνητα όσο και ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια με το καθένα να παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών, επιτρέποντας έτσι την επιλογή του καταλληλότερου για την κάθε περίπτωση. Οι τρεις βασικές κατηγορίες είναι τα χειροκίνητα, τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια και τα scooters.

Ο ρόλος των αμαξιδίων

Όλοι μας έχουμε την θέληση και το δικαίωμα να ζήσουμε μία ποιοτική καθημερινότητα. Για τον καθένα μας αυτό είναι κάτι διαφορετικό, καθώς καθορίζεται από την προσωπικότητά του, τα θέλω και τα όνειρά του, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και ωριμάζει, καθώς και τις δυνατότητές του. Δυνατότητες; Ναι όλοι έχουμε διαφορετικές δυνατότητες και ικανότητες, όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες και όλοι είμαστε διαφορετικοί, καθώς έχουμε ο καθένας μας ένα μοναδικό ολόδικό μας DNA. Μέσα σε όλη αυτή την διαφορετικότητα λοιπόν, που μας χαρακτηρίζει ως προς την εξωτερική εμφάνιση, την προσωπικότητα και τα βιώματα μπορεί να γεννηθούμε ή και να προκύψει στην πορεία της ζωής μας μία σωματική αναπηρία και τότε να νιώσουμε ότι δεν έχουμε επιλογές. Ότι δε μπορούμε να ονειρευόμαστε και να θέλουμε όλα όσα πριν ήταν για εμάς ή για κάποιους άλλους δεδομένα. Θα χρειαστεί να παλέψουμε, να αποδεχτούμε τις δυσκολίες και τις αλλαγές στην καθημερινότητα, στην εικόνα μας, τους στόχους και τις ανάγκες μας. Και μέσα σε όλη αυτή την μάχη με τον εαυτό μας θα χρειαστεί να στηρίξουμε την ζωή μας στις τέσσερις ρόδες ενός αμαξιδίου που θα μας θυμίζει καθημερινά το βαθμό αναπηρίας και ότι η ζωή μας πλέον έχει εγκλωβιστεί σε ένα άχαρο και αποκρουστικό προϊόν με τέσσερις τροχούς. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου γιατί δυστυχώς δεν γίνεται με γνώμονα την αυτονομία, καθώς ο χρήστης συνήθως δεν συνειδητοποιεί πως το αμαξίδιο δεν είναι ένα πρόβλημα που θα εμποδίσει την καθημερινότητά του, αλλά το μέσο με το οποίο θα μπορεί να ονειρεύεται ξανά όσα πριν του φαινόταν ακατόρθωτα.

Εδώ λοιπόν έρχεται ο ρόλος των ειδικών. Βαθμός αναπηρίας σημαίνει απλά ένα βαθμό δυσκολίας να μην μπορώ να φτάσω ή να πάω κάπου. Να μη μπορώ να ενσωματωθώ στα κοινωνικά σύνολα και να πετύχω την υλοποίηση των επιθυμιών μου. Οι ειδικοί λοιπόν θα με βοηθήσουν να θυμηθώ τους στόχους μου και τα θέλω μου και να τα προσαρμόσω στις νέες μου ανάγκες με την απόκτηση του κατάλληλου αμαξίδιου ή βοηθήματος ώστε να  ελαχιστοποιηθεί ο βαθμός αναπηρίας μου.

Κριτήρια επιλογής αμαξιδίων

Αν πιστεύετε ότι τα κριτήρια για να επιλέξει κανείς ένα αναπηρικό αμαξίδιο έχουν να κάνουν με τον κατασκευαστή, τον τύπο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά ή την τιμή του τότε ξανασκεφτείτε το. Το σημαντικότερο κριτήριο είστε εσείς, ο άνθρωπος που το χρησιμοποιεί. Δεν εστιάζουμε στο προϊόν αλλά στον άνθρωπο και στις προσωπικές του ανάγκες.

Θα πρέπει οι ειδικοί να γνωρίσουν, να αναλύσουν αλλά και να προβλέψουν τις ανάγκες σας, έτσι ώστε μαζί σας να χτίσουν το αμαξίδιο που σας ταιριάζει. Ένα αμαξίδιο στα μέτρα σας.

Στο πρώτο στάδιο η εταιρία που προμηθεύει αμαξίδια, σε συνεργασία με το κέντρο αποκατάστασης και τους θεράποντες γιατρούς, θα πρέπει να παραλάβει την πλήρη κλινική εικόνα, το ιστορικό και το βαθμό αναπηρίας.

Στο δεύτερο στάδιο θα πρέπει να εξεταστεί ο τόπος διαμονής, οι χώροι όπου καθημερινά κινείστε ώστε να αξιολογηθεί η προσβασιμότητα, οι συνήθειες, οι δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα σας. Επίσης το μέσο μεταφοράς που έχετε και όλα εκείνα που κάνετε ή ονειρεύεστε να κάνετε καθημερινά. Με βάση το προφίλ που σχηματίζεται από τα παραπάνω θα επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος αμαξιδίου.

Στο τρίτο στάδιο και εφόσον έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο τύπο αμαξιδίου, οι τεχνικοί παίρνουν τα μέτρα και χτίζουν – στήνουν το αμαξίδιο με βάση τον κορμό και τον τρόπο κίνησης του χρήστη έτσι ώστε με την λιγότερη μυϊκή δύναμη, να έχει τη μέγιστη απόδοση και αυτονομία σε κάθε κίνηση.

Στο τελικό στάδιο είναι η ώρα να βάλει ο χρήστης την προσωπική του σφραγίδα και να δώσει χαρακτήρα στο αμαξίδιο του, επιλέγοντας εξαρτήματα, αξεσουάρ, τροχούς, ταπετσαρίες, πλαϊνά και φυσικά το χρώμα του σκελετού που θα δημιουργήσει ένα μοναδικό αμαξίδιο, « το δικό του».

Πέντε βασικά σημεία για την επιλογή του ιδανικού αναπηρικού αμαξιδίου

1. Πάθηση: η πάθηση, η κλινική εικόνα, η στάση σώματος, η σταθερότητα κορμού και κεφαλής, η δυνατότητα αυτόνομης ώθησης αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην επιλογή του αμαξιδίου.

2. Σωστές μετρήσεις: Το πλάτος του καθίσματος θα πρέπει να είναι ευρύχωρο για να φιλοξενεί τους γοφούς, αλλά όχι τόσο ευρύχωρο που θα πρέπει να τεντώσουμε τα χέρια για να φτάσουμε τους τροχούς. Το ιδανικό πλάτος είναι 1 με 2 εκατοστά σε κάθε μεριά μεταξύ πλαϊνού αμαξιδίου και γοφού.

  • Το βάθος του καθίσματος θα πρέπει να απέχει από το μπροστινό τμήμα, τα γόνατα 3 με 6 εκατοστά για να αποφευχθεί η συστολή των αγγείων στα πόδια.
  • Το ύψος του καθίσματος διαφέρει για κάθε σωματοδομή και για κάθε κλινική εικόνα, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να προσφέρει στήριξη και ελευθερία.
  • Ο τύπος και το μήκος το υποποδίων έχει να κάνει με την κλινική εικόνα του χρήστη και τις δραστηριότητες του. Σε κάθε περίπτωση όμως το ύψος των υποποδίων θα πρέπει να είναι τέτοιο, που τα πόδια δεν θα κρέμονται αλλά και από την άλλη να μην πιέζουν προς τα πάνω ώστε να δημιουργούν κλίση στην πυελική ζώνη.

3. Χρήση αμαξιδίου: Αν κάποιος χρήστης είναι δραστήριος και επιθυμεί να κινείται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους ή αν τον ενδιαφέρει να το χρησιμοποιεί μόνο στο σπίτι του, εάν υπάρχουν στην καθημερινότητα του στενά περάσματα, αν είναι οδηγός αυτοκινήτου, αν θέλει να βάζει το αμαξίδιο του μόνος του στο αυτοκίνητο, όλα αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου συμβούλου έτσι ώστε να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες μετακίνησης του χρήστη.

  • Σπίτι: Σημαντικά χαρακτηριστικά του αμαξιδίου θα επηρεάσουν την ικανότητα της κίνησης (το να κάθεστε και να σηκώνεστε από το αμαξίδιο). Ποιο είναι το ύψος του καθίσματος από το δάπεδο; πώς αυτό το ύψος(για παράδειγμα) συγκρίνεται με του κρεβατιού σας; Ποιο είναι το συνολικό πλάτος του καροτσιού; Θα συμφωνεί με τις διαστάσεις από τις πόρτες του σπιτιού σας ;
  • Έξω: Πώς θέλετε να μετακινήστε έξω; Αν χρησιμοποιείτε  τα χέρια σας για να κινείτε ένα χειροκίνητο αμαξίδιο, θα κουράζεστε απλά με το να πηγαίνετε για ψώνια ή να επισκέπτεστε φίλους; Μία επιλογή με υποβοήθηση(ηλεκτρικές ρόδες ή scooter) θα ήταν πιο αποτελεσματική (θα είστε πιο ξεκούραστος); Υπάρχουν πεζοδρόμια εκεί που θέλετε να κυκλοφορείτε, ή θα μοιράζεστε τον δρόμο με αυτοκίνητα; Θέλετε να πηγαίνετε στην εξοχή - μονοπάτια, γρασίδι ,χαλίκι ή θα κυκλοφορείτε πιο πολύ σε ανοιχτούς και ομαλούς δρόμους με μεγάλες ανοιχτές πόρτες. Η επιλογή ελαστικών μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο να μετακινείστε στο σούπερ μάρκετ με το να κυκλοφορείτε στην εξοχή.
  • Μεταφορά: Ο τόπος διαμονής σας και ο τρόπος μεταφοράς σας έχει μεγάλη επίδραση στις επιλογές σας. Το να έχετε στην κατοχή σας το δικό σας όχημα σας δίνει την μεγαλύτερη ευλυγισία και ελευθερία, όταν βασίζεστε σε ένα αμαξίδιο για να κινήστε. Ωστόσο το να χωρέσετε το αμαξίδιο σας στο αυτοκίνητο θα παρουσιάσει μια σειρά από ερωτήσεις. Μπορεί το αμαξίδιο να διπλώσει; Χωράει στο πορτ παγκάζ;

4. Δραστηριότητες: οι καθημερινές δραστηριότητες και οι ασχολίες που έχει ο κάθε χρήστης, ο βαθμός αυτονομίας του, η πιθανή άθληση του ή η αυξημένη κοινωνική του δραστηριότητα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη σωστή επιλογή του αμαξιδίου.

5. Προσωπικές προτιμήσεις: η επιλογή του αμαξιδίου ταυτίζεται τέλος και με το προσωπικό γούστο του κάθε χρήστη. Το design του, το χρώμα του, τα αξεσουάρ του θα πρέπει να εκφράζουν τον ίδιο και την προσωπικότητα του.

Ποια είναι τα οφέλη ενός ιδανικού καθίσματος, ενός αναπηρικού αμαξιδίου;

Βελτιωμένη κινητικότητα: Τα ελαφριά αμαξίδια, με δυνατότητα ρύθμισης του κέντρου βάρους (COG), πλάτης, καθίσματος, τροχών κ.α. προσφέρουν ελευθερία στην κίνηση και προσφέρουν ένα ποιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Ανεξαρτησία και αυξημένη κοινωνικοποίηση: Ένα κατάλληλα ρυθμισμένο κάθισμα, προσαρμοσμένο πάνω στον χρήστη, προσφέρει ανεξαρτησία στον τρόπο ζωής καθώς επίσης την προσβασιμότητα και την αύξηση των δραστηριοτήτων.

Πρόληψη από τραυματισμούς: Εκτός από την αυξημένη ανεξαρτησία και κοινωνικοποίηση, το σωστό αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών που σχετίζονται με την ισορροπία και την αστάθεια. Ένα σωστό κάθισμα αποτρέπει τις λάθος πιέσεις – αποτρέπει τις κατακλίσεις, τις πληγές, τα πρησμένα πόδια κ.α.

Άνεση: Ένα αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει να προσφέρει αναπαυτικό κάθισμα, καλή στήριξη στην πλάτη και σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα. Αυτό βοηθάει επιπλέον στην καλύτερη αναπνοή, στην ευκολότερη κατάποση και στην μείωση των πόνων ή ακόμα και στην ολοκληρωτική εξάλειψη τους.

Συντήρηση και service αμαξιδίων

Χειροκίνητο ή ηλεκτροκίνητο, ελαφρύ ή ειδικού τύπου, το αναπηρικό αμαξίδιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της κίνησης του χρήστη, επειδή είναι άνθρωποι σε κίνηση και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τη στερήσει. Γι’ αυτό το σκοπό η επιλογή προμηθευτή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στο κομμάτι της υποστήριξης, της παρακαταθήκης ανταλλακτικών και της γρήγορης επιδιόρθωσης. Όλα τα αμαξίδια φέρουν σειριακούς αριθμούς και εγγυήσεις από τις κατασκευάστριες εταιρίες.

Ζητήστε και βεβαιωθείτε για την αξιοπιστία της παρακαταθήκης και της τεχνογνωσίας της εταιρίας. Ο χρόνος εγγύησης συνήθως κυμαίνεται από 2 έως 10 χρόνια στο σκελετό, από 1 έως 2 σε μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη και ως 1 έτος σε αναλώσιμα υλικά (μπαταρίες, ταπετσαρίες, ελαστικά). Αποφύγετε να επισκευάσετε μόνοι σας, κινδυνεύετε να χάσετε την εγγύηση. Αποφύγετε την εκτεταμένη χρήση στο νερό κινδυνεύετε για σοβαρές και ακριβές βλάβες εκτός εγγύησης. Φροντίστε να διατηρείτε καθαρό και προσεγμένο το αμαξίδιο. Επικοινωνήστε αμέσως για οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά του αμαξιδίου σας, ένας τυπικός έλεγχος κάθε 1 με 2 χρόνια διασφαλίζει μια μακροχρόνια και ομαλή λειτουργία.